Till dig som ska bo hos oss

 

Att flytta till och bo på Lillsjö Herrgård förstår vi kan innebära en stor förändring och väcka många frågor. Det kanske är så att du själv inte vill flytta hit och det kan vi också ha förståelse för. Vi vill nu bara kort berätta lite grand för dig om hur det är att bo oss hos.

Du kommer att bo tillsammans med några andra pojkar i din ålder, och det är ingen hemlighet att alla som bor här har problem som liknar dina.

Ni som bor här är viktigast och du kommer att vara med om att fatta beslut om regler och rutiner. Det är mycket viktigt att du känner dig trygg och att du trivs, varför vi kommer att ha tydliga regler om hur vi har det tillsammans. Ytterst är det de vuxna som bestämmer, vi kommer aldrig att ha en regel som vi inte kan förklara syftet med.

Du kommer att få hjälp med att bli mer och mer självständig för att du ska klara dig bra när du flyttar ifrån oss.
Du kommer att ha många samtal med oss och då ska du veta att vi verkligen respekterar det du tycker, tänker och känner.
Här kommer lite mer fakta om hur det fungerar hos oss på Lillsjö Herrgård

På vårt behandlingshem bor det pojkar i åldrarna 13 till 17.

Huset
Huset vi bor i är en herrgårdsbyggnad som har en lång historia, under 1800-talet bodde här en brukspatron som drev ett järnbruk. På den tiden rådde nämligen en stor efterfrågan på stål och järn för det behövdes till gevärskulor, sablar och bajonetter till armen.
Nu är gården nyrenoverad och modern och består av 11 rum och kök. På entreplan möts vi av en stor hall, ett fint kök och ett stort vardagsrum. Sedan finns det ett all-aktivitets rum och ytterligare två rum. På övervåning ligger alla sovrum plus ett stort TV rum, vi har stora ytor att husera i.
Utanför finns en stor trädgård, egen badplats och brygga vid Lillsjön, även en stor äng som vi kan använda till olika fritidsaktiviteter.

Eget rum
Naturligtvis får du eget rum, med egen nyckel så du kan låsa din dörr om du vill. Vi vuxna kan gå in i rummet om vi är oroliga eller av andra skäl behöver komma in. Vi knackar alltid och säger vem det är innan vi kliver in.
Ditt rum ansvarar du för och ser till att det är ordning och reda i rummet, är det svårt så finns det alltid någon vuxen som hjälper dig på traven.

TV/Datorer/Internet
På Herrgården finns det två TV apparater en i vardagsrummet och en i TV rummet, där man även kan spela TV spel. Vi vuxna bestämmer över tiderna som gäller för TV tittande och reglerna för användandet av datorerna.

Mobiltelefoner
Mobiltelefoner får användas under förutsättning att vi ser att du inte använder den på ett olämpligt sätt.

Fickpeng
Hos oss får man fickpengar. Ibland har man ”turen” att tjäna lite mer pengar om man hjälper vår vaktmästare med lite större gårdssysslor. Vår vaktis kommer alltid ha lite olika projekt på gång på gården men naturligtvis är detta frivilligt. Däremot vanliga hem sysslor som att hjälpa till i köket med matlagning, gå ut med soporna o s v samt att hålla reda på sina egna grejor är något vi alla måste göra.

Mat
Vi vågar nästan lova att maten på Herrgården kommer vara god och allsidig eftersom vi alla som bor här är delaktiga i matinköpen och dess tillagning.

Familjen
Dina föräldrar och syskon eller andra släktingar får naturligtvis komma på besök men vi vuxna måste veta när de tänker komma för att kunna planera på bästa vis.

Åka hem
Hos oss får du åka hem och hälsa på, men förutom att det planeras tillsammans med din familj, kan det ibland behövas överenskommelser med socialtjänsten.

Aktiviter
Tillsammans ordnar vi olika aktiviteter. Vi vuxna på Herrgården är mycket förtjusta i att få testa på olika aktiviteter. Allt ifrån vintersporter som slalom, snowboard, snöskoter till typiska vår/sommar aktiviteter typ mountainbike, fiske, kanot, fotboll m.m. Alla förslag välkomnas.

Skola
Skolan ligger i Bergsjö, ett samhälle som ligger ca 5 km ifrån oss. Du kommer få skjuts till och från skolan. Skolan heter Bergsjö Centralskola och där går mellan- och högstadie elever. Går man på gymnasiet så får man åka till Hudiksvall som ligger lägre bort. På skolan kommer alltid någon av oss vuxna finnas med, då det behövs.